}); Πόσο Και Τι Πρέπει Να Τρώει Ένα Παιδί - Modern Greek Woman

Πόσο Και Τι Πρέπει Να Τρώει Ένα Παιδί

Έχετε αναρωτηθεί πόσο και τι πρέπει να τρώει ένα παιδί; Στόχος μου είναι να κατατοπιστείτε σε ότι αφορά τις διατροφικές απαιτήσεις των παιδιών σας. Να είστε σε θέση να δώσετε σωστές συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή και να γνωρίσετε τις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία.

ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ

Η παιδική ηλικία που καλύπτει τη χρονική περίοδο από ενός έτους μέχρι την εφηβεία, θεωρείτε στάδιο ήπιας ανάπτυξης, σε σύγκριση με τις δραματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη βρεφική ηλικία και την εφηβεία. Στην ηλικία αυτή αποκτούν ανεξαρτησία όσον αφορά στην διατροφή τους και εμφανίζουν προσωπικές προτιμήσεις σε διάφορα τρόφιμα.

Σωματική ανάπτυξη: To βάρος αυξάνετε κατά μέσο όρο 2-3 κιλά το χρόνο μέχρι το 9ο - 10ο χρόνο ζωής. Το ύψος από την άλλη παρουσιάζει αύξηση 6-8 cm το χρόνο μετά τα δύο πρώτα χρόνια ζωής και μέχρι την εφηβεία. Να αξιολογείτε περιοδικά την ανάπτυξη των παιδιών σας για να αποφεύγονται τυχόν προβλήματα (έλλειψη αυξητικής ορμόνης, παχυσαρκία) που μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να αντιμετωπισθούν.

Εάν κάνετε καθιστική ζωή διαβάστε το άρθρο Σκλάβοι Του Καναπέ = Πρόβλημα Βάρους και ίσως σας βοηθήσει.


Μπορεί μερικά παιδιά να εμφανίσουν μια στασιμότητα ως προς την ανάπτυξη για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να παρουσιάσουν ξαφνική ραγδαία ανάπτυξη.

Διαφορές στο φύλο εμφανίζονται από νωρίς. Τα κορίτσια διαθέτουν λίγο περισσότερο λίπος στο σώματα τους, ενώ τα αγόρια της ίδιας ηλικίας γίνονται πιο μυώδη.

Το νήπιο του 1 έτος χρησιμοποιεί τα δάκτυλά του για να φάει. Στην ηλικία των 2 ετών μπορεί να κρατήσει φλιτζάνι στο ένα χέρι και να χρησιμοποιεί με ικανότητα κουτάλι, αλλά προτιμάει να τρώει με τα χέρια. Το εξάχρονο παιδί έχει αποκτήσει αρκετά λεπτές ικανότητες και μπορεί να χρησιμοποιήσει μαχαίρι να κόψει ψωμί και να το αλείψει.

ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ

Διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού.

Καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν οστά, δόντια, μύες και αίμα χρειάζονται περισσότερο θρεπτική τροφή, αναλογικά με το βάρος τους, από ότι οι ενήλικες.


Παιδική ηλικία

Νηπιακή ηλικία
Προσχολική ηλικία
Σχολική ηλικία
1-3 ετών
4-6 ετών
6-10 ετών
1300 θερμίδες
1800 θερμίδες
2000 θερμίδες

Το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει:
  • 2-4 φρούτα είτε ωμά είτε σαν χυμό.
  • 2-4 μερίδες γαλακτοκομικών δηλ. γάλα, γιαούρτι, τυρί.
  • Τουλάχιστον μια μερίδα λαχανικά με το γεύμα.
  • Μια φορά την εβδομάδα όσπρια και μια φορά ψάρι, ενώ το κρέας 2-4 φορές την εβδομάδα.

Τα παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας προτιμούν να τρώνε μικρές μερίδες και να καταναλώνουν συχνότερα γεύματα. Τα περισσότερα παιδιά τρώνε 4-6 φορές την ημέρα. Τα διάφορα μικρογεύματα που καταναλώνουν θα πρέπει να επιλέγονται από τους γονείς έτσι ώστε να έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και να μην ευνοούν την ανάπτυξη τερηδόνας.

Η σημασία του πρωινού είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Έρευνες έχουν δείξει ότι, παιδιά που δεν τρώνε πρωινό έχουν μικρότερη επίδοση και δείχνουν κουρασμένα. Σημαντικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής τους παίζουν τα τρόφιμα που αγοράζουν από το κυλικείο. Καθώς τα κυλικεία δεν διαθέτουν κατάλληλα τρόφιμα για τα παιδιά, καλό θα ήταν να προμηθεύονται το κολατσιό τους από το σπίτι.
Καλημέρα με ένα εκθαμβωτικό πρωινό…


ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΠΡΩΙΝΟ

Παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών:
Τα παιδιά αναπτύσσουν «ιδιοτροπίες» απέναντι στο φαγητό και συχνά αρνούνται να τρώνε τρόφιμα, τα οποία κατανάλωναν μέχρι τότε, ενώ άλλοτε επιθυμούν να τρώνε κάθε μέρα το ίδιο φαγητό. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς θα πρέπει να συνεχίζουν να προσφέρουν ποικιλία τροφίμων. Να υποκαθιστούν αυτά που «αντιπαθούν» με άλλα της ίδιας ομάδας. Π.χ. αν τρώγανε με ευχαρίστηση τις φακές και τώρα δεν τις θέλουν, πρέπει να υποκαθιστούν με άλλα όσπρια ρεβίθια ή φασολάδα. Όλα τα όσπρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όπως και τα φρούτα είναι πηγές βιταμινών, σε μερικά παιδιά αρέσει η μπανάνα σε άλλα το αχλάδι κ.ο.κ. 

Για να μάθετε ποια τρόφιμα και πόσιμα περιέχουν τις κατάλληλες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία διαβάστε το άρθρο Βιταμίνες Μέταλλα Και Ιχνοστοιχεία.


Μην τα πιέζετε να τα τρώνε όλα και να τελειώνουν όλο το φαγητό τους. Ξέρουν πότε χόρτασαν και σταματάνε μόνα τους. Μετά από λίγο θα φάνε ξανά. Όπως έχετε δικές σας διατροφικές προτιμήσεις εσείς, έτσι έχουν και αυτά.
  1. Να προσέχετε την υφή, την θερμοκρασία, την οσμή, το σχήμα του φαγητού και ο τρόπος που διακοσμείτε το πιάτο να είναι δελεαστικός. Τα παιδιά φαίνεται να προτιμούν τα τραγανά, ζουμερά με έντονα χρώματα τρόφιμα και εκείνα που ξεχωρίζουν μέσα στο πιάτο.
  2. Συχνά χρησιμοποιούνται ως ανταμοιβή ή ως τιμωρία εκφράσεις όπως: «αν δεν φας το φαγητό σου, δεν θα παίξεις» ή «θα σου πάρω παγωτό αν το φας όλο» είναι πολύ συνηθισμένες και μαθαίνουν στα παιδιά να χρησιμοποιούν το φαγητό για να πετύχουν αυτό που θέλουν.  Αν και με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουν οι γονείς αυτό που θέλουν, μακροπρόθεσμα όμως έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
  3. Τα παιδιά επηρεάζονται και αυτά από τα μηνύματα της τηλεόρασης. Δυστυχώς όμως τα περισσότερα τρόφιμα που διαφημίζονται είναι πολύ χαμηλής θρεπτικής αξίας.
  4. Επίδραση ασκείται και από τις διατροφικές συνήθειες των συμμαθητών τους. Ας περιορίσουμε τις «λιχουδιές» των φίλων των παιδιών μας σε μια φορά την εβδομάδα ή ακόμα καλύτερα μόνο σε παιδικά παρτάκια.
Διαβάστε τους 12 Λόγους Που Κάνει Το Παιδί Σας Να Μην Τρώει το φαγητό που του προσφέρετε.

Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους και οφείλουν να εξασφαλίσουν ένα διαιτολόγιο με επαρκές πρόσληψη θερμίδων και βιταμινών. Γιατί οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία είναι πρωταρχικής σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη και ωρίμανση των παιδιών. Αν δεν τρέφονται σωστά τα παιδιά μπορεί να οδηγηθούν σε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, αναιμία και κακή σύσταση οστών και δοντιών.
Πόσο Και Τι Πρέπει Να Τρώει Ένα Παιδί Πόσο Και Τι Πρέπει Να Τρώει Ένα Παιδί Reviewed by Modern Greek Woman on Ιουλίου 21, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Blogger.