}); Σκλάβοι Του Καναπέ = Πρόβλημα Βάρους - Modern Greek Woman

Σκλάβοι Του Καναπέ = Πρόβλημα Βάρους

Στον σύγχρονο τρόπο ζωής των κατασκευών και παιχνιδιών τεχνολογίας και χαμηλής ενεργητικότητας, τα παιδιά μας και εμείς εύκολα παρασυρόμαστε σε μια καθιστική ζωή χωρίς σωματική δραστηριότητα. Όμως, τα μικρά παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη για δραστηριότητες για να μπορέσουν να αναπτυχθούν τόσο οι μύες όσο και το μυαλό τους. Είναι σαν να θρονιάζετε το παιδί σας στην ηλεκτρονική μπέιμπι σίτερ. Κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια και η εκπαιδευτική τηλεόραση μπορούν να αποτελέσουν δημιουργικά εργαλεία εκπαίδευσης. Αν όμως χρησιμοποιούνται σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να αποτελέσει θεμέλια για έναν ανθυγιεινό, καθιστικό τρόπο ζωής με πρόβλημα βάρους.

ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ

Ένα συνήθης παράδειγμα, για να σας δώσω να καταλάβετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε:

Η αγαπημένη ασχολία του μικρού Βασίλη ήταν να βλέπει τηλεόραση. Αμέσως μετά ερχόταν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή. Η μητέρα του, η Σοφία, έβρισκε αυτές τις ασχολίες ότι κρατούσαν τον μικρό απασχολημένο για ώρες, θετικό και αρνητικό μαζί. Το καλό ήταν πως έτσι μπορούσε να ετοιμάσει το φαγητό, και να κάνει τις δουλειές της χωρίς να την διακόπτει ο Βασίλης, ο οποίος έτρεχε αμέσως μετά το νηπιαγωγείο στον υπολογιστή.

Ο τετράχρονος Βασίλης όχι μόνο λάτρευε την τηλεόραση, αλλά και το φαγητό κατά την διάρκειά της. Συνεχώς παρακαλούσε την μητέρα του να του αγοράζει όποιο σνακ έβλεπε να διαφημίζετε και η Σοφία, μη θέλοντας να τον στεναχωρήσει, κάθε φορά του ικανοποιούσε την επιθυμία του. Όταν όμως ο παιδίατρος της ανέφερε πόσο βάρος είχε πάρει ο μικρός από την τελευταία φορά που τον είχε εξετάσει, η Σοφία άρχισε να νιώθει τύψεις.

Ο Γιώργος, ο μπαμπάς του Βασίλη δυστυχώς ήταν και αυτός «σκλάβος του καναπέ». Μόλις έφτανε στο σπίτι από την δουλειά, θρονιαζόταν μπροστά στην τηλεόραση και παρακολουθούσε τον έναν αγώνα μετά τον άλλον. Ο Γιώργος αντιλαμβανόταν πολύ καλά το πρόβλημα του γιου του, μια και ο ίδιος αντιμετώπιζε ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία να κουμπώσει τη ζώνη του.

ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ

Ένα βράδυ, την ώρα που έτρωγαν, η Σοφία είπε: «Βασίλη, αγάπη μου, ο μπαμπάς σου και εγώ πιστεύουμε ότι όλοι μας βλέπουμε πάρα πολύ ώρα τηλεόραση σ’ αυτό το σπίτι. Γι’ αυτό και φτιάξαμε τρεις καινούριους κανόνες. Πρώτον, θα βλέπουμε τηλεόραση μόνο μια ώρα την ημέρα και θα αποφασίζουμε όλοι μαζί ποιο πρόγραμμα θα παρακολουθούμε. Δεύτερον, θα χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μόνο μια ώρα την ημέρα. Τρίτον θα τρώμε στην κουζίνα ή στην τραπεζαρία και κατά την διάρκεια του φαγητού η τηλεόραση θα παραμείνει κλειστή».



«Μα μου αρέσει η τηλεόραση!» κλαψούρισε ο Βασίλης. « Τι θα κάνω αν δεν βλέπω τηλεόραση και αν δεν παίζω στον υπολογιστή;»

«Έχω μια ιδέα», είπε ο Γιώργος. «Γιατί δεν φτιάχνουμε το δικό μας σόου; Θα βρούμε κουστούμια, θα φτιάξουμε ιστορίες και θα γίνουμε ηθοποιοί».

«Ναι, ναι!» Φώναξε ενθουσιασμένος ο Βασίλης. Κι έτσι, το ίδιο βράδυ μάζεψαν παλιά ρούχα για να φτιάξουν κουστούμια και επίσης έφτιαξαν ένα ολόκληρο «στούντιο» στο υπόγειο. Έπαιξαν τόσο πολύ που όταν έφτασε η ώρα για ύπνο ο Βασίλης, ήταν εξαντλημένος. Από τότε, άρχισε να καλεί κάθε εβδομάδα τους φίλους του από το νήπιο να παίξουν όλοι μαζί «τηλεόραση» στο υπόγειο.

ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΑΖΙ

Η Σοφία πρόσεξε ότι το παχουλό της αγόρι όχι μόνο άρχισε να αδυνατίζει, αλλά ότι η δημιουργικότητά του αυξανόταν ραγδαία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Προτιμούσε επίσης να του διαβάζουν παραμύθια πριν κοιμηθεί, παρά να βλέπει τηλεόραση. Το δημιουργικό παιχνίδι στο οποίο συμμετείχε όλη η οικογένεια είχε θετικά αποτελέσματα και για τον Γιώργο. Η περιφέρειά του άρχισε να αδυνατίζει από την στιγμή που έγινε παρουσιαστής σε μια «εκπομπή» γυμναστικής στο οικιακό «τηλεοπτικό κανάλι».


Παρόλο που η Σοφία είχε θυσιάσει τον ελεύθερο της χρόνο για να τον αφιερώσει στην οικογένειά της, συνειδητοποιούσε ότι η αλλαγή ήταν καλή για όλους. Ήξερε ότι οι ανταμοιβές που έπαιρνε από την κουβέντα, τα γέλια, την αγάπη και το δέσιμο των μελών της οικογένειας μεταξύ τους ήταν πολύ πιο σημαντικές από τη θυσία που είχε κάνει. Γι' αυτό προσέξτε να μην γίνεται κι εσείς σκλάβος του καναπέ.

Διαβάστε στο άρθρο Πόσο Και Τι Πρέπει Να Τρώει Ένα Παιδί , μάθετε Πώς Πρέπει Να Τρώμε ή γνωρίστε τις Συνταγές Χωρίς Ενοχές.
Σκλάβοι Του Καναπέ = Πρόβλημα Βάρους Σκλάβοι Του Καναπέ = Πρόβλημα Βάρους Reviewed by Modern Greek Woman on Αυγούστου 02, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Blogger.