}); Διατροφή Κατά Την Εγκυμοσύνη - Modern Greek Woman

Διατροφή Κατά Την Εγκυμοσύνη

Πολλοί παράγοντες συμβάλουν για μια υγιή εγκυμοσύνη, ανάμεσα τους είναι και η διατροφή. Η περίοδος που διανύετε είναι σημαντική και ανεπανάληπτη. Προτεραιότητα δώστε στην υγεία σας για να μπορέσει να αναπτυχθεί με υγεία και το μωράκι σας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η διατροφή της εγκύου έχει ιδιαίτερη σημασία για το έμβρυο. Οι απαιτήσεις σε θερμίδες είναι ανάλογη με το στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις σε θερμίδες υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της και την υγεία του εμβρύου.

Το βάρος της εγκύου πριν την σύλληψη, αλλά και το βάρος που αποκτά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν το βάρος του βρέφους, που αποτελεί σημαντικό δείκτη της υγείας του. Παχύσαρκες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης κ.α. Αντίθετα, γυναίκες με πολύ χαμηλό βάρος πριν την σύλληψη και μικρή αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και μικρόσωμα μωρά.

Γυναίκες με φυσιολογικό βάρος πρέπει να αποκτούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης από 12-18 κιλά, οι αδύνατες γυναίκες από 14-20 κιλά και οι παχύσαρκες από 7-12 κιλά.


Η γυναίκα οφείλει να αποφεύγει τις καταχρήσεις, διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος και αποκτώντας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το απαραίτητο επιπλέον βάρος.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που βλάπτουν το έμβρυο και πρέπει να τους γνωρίζουν όλοι:

Παράγοντες
Επιδράσεις
Κάπνισμα
·         Μείωση ρυθμού ανάπτυξης του εμβρύου.
·         Νοητικά προβλήματα.
Αλκοόλ
·         Σοβαρές εγκεφαλικές  αλλοιώσεις.
·         Περιορισμένος ρυθμός ανάπτυξης.
·         Νοητική καθυστέρηση.
Καφεΐνη
·         Πιθανότητα αυτόματης αποβολής.
Φάρμακα και εξαρτησιογόνες ουσίες.
·         Τερατογένεση.
·         Βλάβες στο νευρικό και σε άλλα συστήματα.
·         Αύξηση πιθανότητας αιφνίδιου θανάτου.

ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Διαβάστε το άρθρο Κόψτε Το Κάπνισμα και απαλλαγείτε από την κακιά συνήθεια!


Ποιες είναι οι διατροφικές απαιτήσεις στην εγκυμοσύνη;

Επιπλέον ενέργεια είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για να εφοδιαστεί το έμβρυο με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και για να αντεπεξέλθει ο οργανισμός της εγκύου στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτείτε καθημερινά πρόσληψη 300 θερμίδων επιπλέον από αυτές που προσλάμβανε η γυναίκα πριν από την σύλληψη, με το δεδομένο ότι είχε φυσιολογικό βάρος. Σε διαφορετικές περιπτώσεις απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, διατροφολόγο ή γυναικολόγο.


Οι περισσότερες γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένη όρεξη και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής με το πρόσχημα, δυστυχώς, ότι «τρώνε για δύο». Υπάρχουν σαφώς αυξημένες ανάγκες, όμως επιπλέον της απαιτούμενης ενέργειας μπορεί να οδηγηθεί σε παχυσαρκία με επακόλουθες επιπλοκές.

Αντίθετα υπάρχουν έγκυες, οι οποίες είτε λόγω μειωμένης όρεξης, είτε λόγω του φόβου ότι θα «χαλάσει η σιλουέτα τους», είτε λόγω γαστρεντερικών προβλημάτων (ναυτίας ή εμετών κ.λ.π.), δεν τρέφονται καλά με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, όσο και αυτή του εμβρύου.

Γνωρίστε τα πρέπει και τα μη, πριν και κατά την εγκυμοσύνη στο άρθρο Προϋποθέσεις Για Υγιές Έμβρυο.


ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι αυξημένες ανάγκες των εγκύων σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να ικανοποιηθούν ακολουθώντας τον παρακάτω πίνακα:

Οδηγός καθημερινής διατροφής για εγκύους

Ομάδες τροφίμων
Μερίδες ανά ημέρα
Γάλα, γιαούρτι, τυρί
4
Φρούτα
4-6
Λαχανικά
3-5
Δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, πατάτα
8 ή περισσότερες
Κρέας, όσπρια, αυγά, πουλερικά, ψάρι, ξηροί καρποί
3-5
Λίπη, έλαια και γλυκά
Περιορισμένες

  • Μια φορά την εβδομάδα συστήνω κατανάλωση συκωτιού και  2-3 φορές κόκκινο κρέας.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά να προτιμούνται ωμά.
  • Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού, και πολλούς χυμούς φρέσκους.
  • Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά (τηγανιτά και σάλτσες) και πλούσια σε ζάχαρη (γλυκά, σοκολάτες), όπως επίσης τρόφιμα κενά σε θρεπτικά συστατικά (γαριδάκια, αναψυκτικά) καλό είναι να αποφεύγονται.
  • Τακτική άσκηση.
  • Πλήρη γαλακτοκομικά και όχι αποβουτυρωμένα.

Οι διατροφικές ανάγκες της χορτοφάγου εγκύου είναι οι ίδιες με αυτές της εγκύου, που καταναλώνει μια παραδοσιακή δίαιτα και εφόσον προσλαμβάνει αρκετό ασβέστιο, βιταμίνη D και Β12, (ανατρέξτε στο άρθρο Βιταμίνες Μέταλλα Και Ιχνοστοιχεία), δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη της. Αν η χορτοφάγος τρώει γαλακτοκομικά, τότε μπορεί να προστεθεί σε σημαντικές ποσότητες επιπλέον γάλα. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιπλέον ενέργεια και πρωτεΐνη θα προκύψει από κατάλληλους συνδυασμούς λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών σε μεγαλύτερες ποσότητες. Συχνά οι χορτοφάγες έγκυοι χρειάζονται περισσότερα συμπληρώματα διατροφής απ’ότι οι άλλες έγκυες.

Κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, ασβεστίου και φιλικού οξύ.
Διατροφή Κατά Την Εγκυμοσύνη Διατροφή Κατά Την Εγκυμοσύνη Reviewed by Modern Greek Woman on Μαΐου 21, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Blogger.