}); Το Παιδί Μου Είναι Θύμα Bullying - Modern Greek Woman

Το Παιδί Μου Είναι Θύμα Bullying

Αν νομίζετε ότι το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού (bullying), ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση... τώρα. Το bullying δεν είναι κάτι που σταματάει από μόνο του, δεν είναι κάτι που τα παιδιά μπορούν να επιλύσουν χωρίς μεσολάβηση, και δεν είναι κάτι που τα παιδιά θα το ξεπεράσουν εύκολα και φυσικά. Εάν ξέρετε (ή πιστεύετε) ότι το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού, η συμμετοχή σας είναι κρίσιμη για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα. Παρακάτω είναι 10 ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι γονείς εάν το παιδί τους υφίσταται σχολικό εκφοβισμό (bullying).


BULLYING ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

1. Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να σας μιλήσει για το πρόβλημα του. Όταν το παιδί σας έρθει να σας μιλήσει για μια εμπειρία εκφοβισμού, προσπαθήστε να αποφύγετε μια συναισθηματική αντίδραση. Μπορεί να είναι τρομακτικό για ένα παιδί να ακούσει ότι ο γονιός του σχεδιάζει να αντεπιτεθεί σε ένα συνομήλικο του ή έναν γονέα. Κάντε ήρεμα τις ερωτήσεις σας έως ότου αισθανθείτε ότι καταλαβαίνετε εντελώς την κατάσταση (είναι bullying, ένας τσακωμός, ή μια παρεξήγηση;).

Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε αμέσως διότι πιθανός θα βρίσκεστε σε σύγχυση, αντ' αυτού επικεντρωθείτε ότι το παιδί σας αισθάνεται ότι το φροντίζετε και το υποστηρίζεται. Χωρίς να κατηγορήσετε το παιδί (ή τα παιδιά) που πείραξαν το δικό σας, υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να αισθανθεί ασφαλές και ευτυχείς στο σχολείο, και επευφημείστε το θάρρος που πήρε για να συζητήσει μαζί σας. Υποσχεθείτε του ότι θα κάνετε ότι μπορείτε, εσείς και το παιδί σας μαζί με τη διοίκηση του σχολείου για να επιλύσετε το ζήτημα.



2. Διδάξτε στο παιδί σας να λέει "Στοπ!" ή να πάει να βρει έναν ενήλικα. Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι νταήδες σταματούν την επιθετική συμπεριφορά μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, όταν κάποιος (είτε ένα θύμα είτε ένας παριστάμενος) λέει στο δράστη να σταματήσει με μια ισχυρή και δυνατή φωνή. Εσείς, ως γονέας, μπορείτε να του μάθετε πως να φωνάξει ισχυρά 'σταμάτα'. Διδάξτε του τις διαφορές μεταξύ της επιθετικής και κατηγορηματικής και παθητικής φωνής, καθώς επίσης και τη γλώσσα του σώματος, τον τόνο της φωνής, και τις λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Εάν το να λέει "σταμάτα" με μια διεκδικητική φωνή δεν λειτουργεί, διδάξτε στο παιδί σας να βρίσκει έναν ενήλικα ή τον δάσκαλο αμέσως, πριν χειροτερέψουν τα πράγματα.

3. Συζητήστε με τον Διευθυντή του σχολείου και τον δάσκαλο της τάξης για το πρόβλημά σας. Κάντε σαφές ότι είστε διατιθέμενοι να συνεργαστείτε με το σχολείο για να βρείτε τη λύση. Επίσης τονίστε ότι αυτό που θέλετε είναι το παιδί σας να αισθανθεί ασφαλής και ευτυχής στο σχολείο και πάλι. Ζητήστε από τον Διευθυντή του σχολείου να αναλάβει δράση και σιγουρευτείτε ότι έχει ενημερώσει και του υπόλοιπους δασκάλους, έτσι ώστε ο καθένας που έρχεται σε επαφή με το παιδί σας μπορεί να είναι σε επιφυλακή και έτοιμοι να επέμβουν εάν το bullying επαναληφθεί.



4. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να συναναστρέφεται με φίλους εκτός του σχολείου για να βοηθήσει να χτίσει και να διατηρήσει ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης. Μπορεί να είναι τα παιδιά στη γειτονιά, στα τοπικά πάρκα, σε παιδότοπους ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα που κάνει το παιδί σας. Όσο περισσότερο χρόνο το παιδί σας μπορεί να εξασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τόσο το καλύτερο. Τα παιδιά που έχουν φίλους είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν θύματα εκφοβισμού, οι φίλοι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων.

5. Μην κινηθείτε ανεξάρτητα. Κατά την υποστήριξη ενός παιδιού που έχει υποστεί bullying, οι γονείς ανακαλύπτουν συχνά προηγούμενα απαρατήρητα ζητήματα που ίσως να έχουν συμβάλει στην ευπάθεια του παιδιού. Εκτός από τη συνεργασία με το σχολείο για να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος, οι γονείς θα πρέπει επίσης να λάβουν υπ' όψιν τους παιδοψυχολόγους για να συζητήσουν τις ανησυχίες για διάγνωση σε ζητήματα εκμάθησης, κατάθλιψης, άγχους, διατροφικές διαταραχές, κ.λπ.



6. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να έχει έναν κολλητό φίλο, στο διάλειμμα, στο κολατσιό, στους διαδρόμους, στο σχολικό, ή στο δρόμο για το σπίτι. Τα παιδιά είναι πιθανότερο να γίνονται στόχοι όταν είναι μόνα τους. Εάν το παιδί σας δεν έχει έναν φίλο που μπορεί να ταιριάξει, συνεργαστείτε με το σχολείο για να βοηθήσει να βρει κάποιο παιδί να το προστατεύει.

7. Εάν το cyberbullying (διαδικτυακός εκφοβισμός) είναι το πρόβλημά σας, διδάξτε το παιδί σας να σας το εκμυστηρεύεται, αντί να ανταποκρίνεται στα μηνύματα. Πολλά παιδιά αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι λέγοντας άσχημα πράγματα για κάποιον στο διαδίκτυο ή μέσω μηνυμάτων κειμένου είναι μια μορφή εκφοβισμού. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι παίρνετε το cyberbullying στα σοβαρά, και ότι θα είστε υποστηρικτικοί στη διάρκεια επίλυσης του θέματος.

CYBERBULLYING ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

8. Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει πιο ανθεκτικό στο bullying. Υπάρχουν πολλά που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να το αντιμετωπίζουν. Δύο συμβουλές: Πρώτον, να παρέχετε ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον στο σπίτι όπου η συμπονετική και με σεβασμό συμπεριφορά διαμορφώνεται με συνέπεια. Δεύτερον, αναγνωρίστε και βοηθήστε το παιδί σας για να αναπτύξει τις δυνάμεις, τις δεξιότητες, τα ταλέντα ή άλλα θετικά χαρακτηριστικά. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να έχει καλύτερη αυτοπεποίθηση μεταξύ των συμμαθητών του στο σχολείο.



9. Παρέχετε καθημερινή και συνεχή υποστήριξη στο παιδί σας ακούγοντας τι έχει να πει και διατηρώντας επικοινωνία μαζί του. Όταν το παιδί σας εκφράσει αρνητικά συναισθήματα για τους συμμαθητές του, είναι χρήσιμο να αναγνωρίσετε αυτά τα συναισθήματα και να του τονίσετε ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται έτσι. Όταν το παιδί σας αφηγηθεί ένα περιστατικό bullying που βίωσε, συζητήστε μαζί τις πρακτικές στρατηγικές σε αυτό το άρθρο, ειδικά αυτές που το παιδί σας σκέφτεται ότι θα είναι πιο χρήσιμες.

10. Ακόμα και αφού έχει επιλυθεί ο σχολικός εκφοβισμός του παιδιού σας, φροντίστε να μείνετε σε επαφή με το παιδί σας και το σχολείο ώστε να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Διατηρήστε μια καλή επικοινωνία με το παιδί σας, και μάθετε τα σημάδια του bullying έτσι ώστε εάν προκύψει κι άλλο ζήτημα, θα είστε προετοιμασμένοι να εμπλακείτε νωρίς και αποτελεσματικά. Αν και έσχατη λύση, εξετάστε το ζήτημα να αλλάξετε σχολείο για το καλό του παιδιού σας. Αυτή ίσως να είναι μια αναγκαία πράξη, διότι το παιδί σας πραγματικά δεν πρέπει να ανεχθεί μια τέτοια κακομεταχείριση. Ένα νέο ξεκίνημα σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον μπορεί να είναι μια βιώσιμη λύση.

Σαν γονείς οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας σε ότι κι αν τους συμβαίνει. Οι ενέργειες αυτές είναι οι πιο σημαντικές που πρέπει να κάνετε εάν το παιδί σας υφίσταται σχολικό εκφοβισμό (bullying).
Το Παιδί Μου Είναι Θύμα Bullying Το Παιδί Μου Είναι Θύμα Bullying Reviewed by Modern Greek Woman on Μαρτίου 13, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Blogger.